Agenda

VERWACHT:

COMING UP 8 SEPTEMBER – PAT REEDY + THE LONGTIME GONERS

COMING UP: JOHNNY FALSTAFF

Action star of stage and screen, Texas music legend, Johnny Falstaff resurrects the ghosts of honky tonk past and conjures the demons of early rock n roll to craft a unique style in the Ameripolitan genre.

PAST:

PAST 7 APRIL – MAURICE VAN HOEK

Een van de grootste talenten in ons land op het gebied van moderne country en Americana is Maurice van Hoek. Op zondagmiddag 7 april om 16.00 uur komt hij met zijn band voor een concert naar Kultuurfabriek Kooiaap in Alde Leije.

 

Maurice van Hoek (25 januari 1992) ontvlucht in 2015 het conservatorium en stelt na drie maanden rondgezworven te hebben in Amerika vast dat countrymuziek zijn leven is. Zijn hart gaat daarbij vooral uit naar de seventies countryfolk van The Eagles en James Taylor. Op zijn zwerftocht schrijft hij voor het eerst persoonlijke songs over zijn belevenissen en emoties.

 

In Amerika laat Maurice alles los. Hij voelt zich meer dan ooit aangetrokken tot country. ,,Drie akkoorden en de waarheid spreken, dat is waar countrymuziek over gaat,’’ aldus van Hoek. De muzikant keert terug naar Nederland met een uitgesproken muzikale visie en eindelijk een reden te doen wat hij het liefst doet, songs schrijven. Dit resulteert in 2016 in zijn debuutalbum Live Forevermore. Ondertussen speelt Maurice waar hij kan: duo-optredens, huiskamerconcerten en op de hoek van de straat, met zijn gitaar en mondharmonica.

 

In 2017 groeien Maurice en zijn band naar een hechte eenheid, hij schrijft veel nieuwe songs en stippelt een strak pad uit naar de toekomst. Het resultaat is het nieuwe album Traveling Man dat op 21 september 2018 verschijnt. Hiervoor werkt hij samen met producers Mischa den Haring (T-99) en Sam Jones. Het album gaat over de reizen die je maakt in je persoonlijke ontwikkelingen. Over de zoektocht naar liefde, maar ook de pijn die dat soms met zich mee kan brengen. Traveling Man is een plaat die het gehele Americana genre weet te omvatten: van opzwepende, tot melancholische songs en ballads over de liefde.

 

Het album werd in de vaderlandse pers goed ontvangen en zelfs een van de beste countryrockalbums van eigen bodem genoemd. Ondertussen blijft Van Hoek zich ontwikkelen en is hij alweer druk bezig met het schrijven van liedjes voor een nieuw album.

PAST 30 DECEMBER – OUDEJAARSPARTY

Het muzikale jaar van de Kultuurfabriek Kooi-Aap wordt op de voorlaatste dag van 2018 afgesloten met een swingende Oudejaarsparty. Op zondagmiddag 30 december staat onvervalste Rock en ‘n Roll uit de jaren ’60 tot ’80 centraal op het podium van de Kultuurfabriek kooi-aap in Oude Leije. Twee fantastische tribute-bands uit de regio spelen de grote hits van de Rolling Stones en Creedence Clearwater Revival. De Rolling Stones tribute wordt verzorgd door ‘The Hangouts’. De 5-koppige band maakt een ijzersterke indruk , reden voor de Kultuurfabriek om ook Oude Leije kennis te laten maken met The Hangouts. De hits van de legendarische band Creedence Clearwater Revival hoor je van ‘​JakeDogs’ uit Sint Jacobiparochie en Berlikum. De CCR nummers knallen lekker van het podium en de zanger heeft een stem waar John Fogerty nu jaloers op zou zijn. Beide bands met hun wortels in het Bildt gaan helemaal voor dit feest. Het spelplezier straalt van deze heren af en dat doet een avond goed.

 

De entree is €14,00 inclusief 2 consumpties.

PAST 9 SEPTEMBER – DOUG ATKINS

Zondagmiddag 9 september om 16.00 uur verzorgt Doug Atkins samen met zijn 5 man sterke band een concert in de Kultuurfabriek Kooi Aap. De entree is €15,00.

PAST 4 FEBRUARI – CORB LUND

Corb Lund (42) heeft zich de afgelopen jaren in zijn thuisland Canada ontwikkeld tot een aardige countryster. Maar de muzikant weet dan ook precies waar hij het over heeft in zijn cowboyliedjes, want hij is geboren en getogen in een familie van ranchers en zat al op de rug van een paard toen hij nog maar nauwelijks kon lopen. In zijn jonge jaren verdiende hij de kost als stierentemmer op rodeoshows en dat is natuurlijk de beste cv die een aankomend countryster zich maar kan wensen. Toch is Lund geen zanger die in de voetsporen treedt van zijn befaamde landgenoten Ian Tyson en Hank Snow. Daar is zijn aanpak net iets te ,punky’ voor. Geen wonder: voordat Lund zich stortte op country, speelde hij een aantal jaren in een punkrockband. Met zijn heldere bariton en muzikale aanpak lijkt hij veel meer op Jason Ringenberg, een man met een bijna identieke voorgeschiedenis en muzikale interesses..

PAST 3 JULI – SLOW MOVIN’ OUTLAWS

Op zondagmiddag 3 juli treedt in Kultuurfabriek Kooiaap in Oude Leije Slow Movin’ Outlaws op. De groep brengt een eerbetoon aan de outlawbeweging binnen de countrymuziek in de jaren zeventig, één van de meest creatieve periodes die dit genre ooit heeft gekend en die Nashville destijds op z’n grondvesten deed schudden.

Verantwoordelijk voor dat vernieuwende geluid uit lang vervlogen dagen waren onder andere Waylon Jennings, Willie Nelson, David Allen Coe en Tompall Glaser. Hun baanbrekende liedjes worden nieuw leven ingeblazen door de Slow Movin’ Outlaws.

Creatief brein van de groep is Edwin Jongedijk, zanger en gitarist van de Groningse countryrockband Taneytown. Hij wordt terzijde gestaan door gitarist Joost Prinsen (Taneytown), pedal steelgitarist Marcel Gerritsen (Bertolf), bassist Ronald Jonker (Elske DeWall, Ana Popovich) en drummer Joop Vissering.

PAST: 21 November: Herman Brock JR.

Herman Brock Jr. is een bluegrassmuzikant die zijn sporen in de muziek ruimschoots verdiend heeft. Met het vorig jaar verschenen album The Old Wold leverde hij zijn levenswerk af. Hij heeft kosten noch moeite gespaard om er iets bijzonders van te maken. Begeleid door een schitterend vorm gegeven boekje heeft de uit Terneuzen afkomstige muzikant de link gelegd tussen Zeeland en Amerika. Brock zingt over de grond waarop hij groeide en over zijn dromen op een manier waarop menig Amerikaanse bluegrassmuzikant jaloers mag zijn. Zelfs de legende van de Vliegende Hollander brengt hij tot leven in onvervalste bluegrass klanken. Brock wordt daarbij geassisteerd door onder andere The Blue Grass Boogiemen en dat betekent dat hier op hoog niveau gemusiceerd wordt. De noten vliegen je soms in duizelingwekkend tempo om de oren, maar dat gaat nergens ten koste van de emotie. Toch mooi dat uitgerekend een Zeeuw moet bewijzen dat bluegrass nog lang geen doodgespeeld genre is.

Harry de Jong

PAST: 09 mei – JP Harris

In Amerika geldt de 31-jarige JP Harris op dit moment als de belangrijkste fakkeldrager van traditionele country. En terecht, want zijn tweede album Home Is Where The Hurt Is maakt na de eerste noten al duidelijk dat het hart van de bebaarde en getatoeëerde muzikant klopt voor de pure countryklanken uit het eind van de jaren vijftig en begin zestig van de vorige eeuw. De tijd dat Chet Atkins nog geen vaste voet aan de grond had in Nashville om als producer countrymuziek te laten devalueren tot een zoetgevooisd genre met zoemkoortjes en overdadige orkestraties. Harris schrijft countryliedjes in de stijl van Hank Williams, de vroege George Jones, Dave Dudley en Del Reeves. In zijn beschrijvingen van zware trucks die op 18 wielen over de asfaltwegen denderen en zwarte rookwolken uit hun verchroomde uitlaatpijpen naar de hemel braken, steekt hij laatstgenoemde artiesten zelfs naar de kroon. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met deze countryzanger.

PAST: 01 november – Sam Baker

Expected: Mary Gauthier

Met Trouble And Love heeft de Amerikaanse zangeres en liedjesschrijfster Mary Gauthier een album gemaakt dat haar werk van de afgelopen jaren moeiteloos overklast. Sinds Filth And Fire uit 2002 heeft ze niet meer zo hartverscheurend persoonlijk geklonken. Deze acht liedjes komen uit de diepste diepten en donkerste hoeken van haar ziel, dat hoor je er direct aan af. Gauthier windt er geen doekjes om dat er opnieuw een verbroken relatie aan ten grondslag ligt. Een gelukkig liefdesleven lijkt niet weggelegd voor deze lesbische liedjessmid. En dat is mooi voor de muze, want als ze op dit moment een stabiele relatie had, had ze nooit zo’n mooie plaat als Trouble And Love kunnen maken. Medelijden hoef je met deze vrouwelijke Kris Kristofferson niet te hebben. Doordat ze overal ter wereld op een warm onthaal van har fans kan rekenen, voelt ze zich nooit alleen. Of zoals ze zelf zegt: ,,Er is altijd licht aan het eind van de tunnel.’’

Coming up: Tom Russell

Binnenkort meer informatie over deze artiest.