The making of Apollo VII – XVII The Book

The making of Apollo VII – XVII The Book

Vier Amsterdamse designers & art directors vertellen over hun inmiddels wereldberoemde side-project.

Over het algemeen worden astronauten geprezen als ’s werelds grootste wetenschappers, avonturiers, ontdekkers en helden, maar zelden worden zij neergezet als een aantal van de meest kenmerkende fotografen die we ooit gekend hebben.

Vier jonge creatieven, die overdag samen werken bij reclamebureau CONSPIRACYSINC, waren op zoek naar een boek waarin de unieke fotografie van de Apollo astronauten echt tot zijn recht kwam. Het boek leek niet te bestaan dus besloten ze het zelf te produceren! Na een succesvolle Kickstarter crowdfunding campagne is het boek inmiddels bejubeld door nationale en internationale media als Vice, Wired.com en TIME Magazine.

Tijdens het evenement zullen de makers van Apollo VII – XVII: Floris Heyne, Joel Meter, Delano Steenmeijer en Simon Phillipson geïnterviewed worden door succesvol onafhankelijk fotografe Patricia Steur over de invloed van deze foto’s en de totstandkoming van het boek.

Dit ABC event is GRATIS, maar reserveer HIER je plaats.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Our/Amsterdam Vodka en JetDrinks.

Het boek in meer detail
Fotografie is een van de belangrijkste technieken geworden om de geschiedenis van de mensheid vast te leggen. De eerste verkenningen van de ruimte spelen hier een grote rol in, en zijn op veel vlakken nog steeds niet overtroffen. Gelukkig hebben we dankzij het lef en de kunde van een select groepje ‘fotografen’, de Apollo astronauten, een schat aan uniek en waardevol beeldmateriaal mee terug naar de aarde kunnen nemen. Het zijn deze foto’s die het mens-zijn, het leven op deze planeet en onze nietigheid in het heelal een nieuwe betekenis hebben gegeven.

Het boek toont 225 van deze meestal nog nooit eerder op groot formaat vertoonde foto’s in een hoge kwaliteit koffietafelboek, waarbij de originele scans van de 70mm filmrollen tot in detail zijn bewerkt om optimaal tot hun recht te komen op papier. De fotografie in het boek is ingedeeld per missie en bevat uiteenlopende onderwerpen, van foto’s door de raampjes van de Command Module en spectaculaire beelden van de aarde, tot abstracte zwart-wit fotografie op de maan en portretten van de astronauten zelf tijdens hun reizen.

Daarnaast is het introducerend essay geschreven door Apollo 7 astronaut Walt Cunningham, die het gros van de fotografie op zijn rekening nam tijdens de eerste succesvolle bemande Apollo missie. Het essay focust zich op zijn baanbrekende experimenten en het testen van de Hasselblad die hij bij zich had. Het zijn zijn inspanningen geweest die de basis hebben gelegd voor ruimtefotografie zoals we die nu kennen.

* Het Apollo book kost €95 inclusief ABC Booklover tas en een ABC Booklover Card die een jaar lang recht geeft op 10% korting bij ABC.

Het TIME artikel kan HIER gelezen worden.