Tangarine valt uiteen

Tangarine valt uiteen

Tangarine. Ze hebben hetzelfde uiterlijk, een identiek leven, onafscheidelijke stembanden. Zo was het. Tot vorig jaar. ‘Because of You’ is de soundtrack van het ontregelde broederschap van Sander en Arnout Brinks.

Het leven heeft ze uit elkaar gedreven: de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks van het muziekduo Tangarine. Ze delen nog altijd dezelfde tourbus en ze staan nog elke avond zij aan zij op het podium, maar hun levenswegen zijn van elkaar afgebogen. In 2017 hield de één zijn eerste kind in zijn armen, terwijl op hetzelfde moment het huwelijk van de ander stukliep. Het is voor het eerst in hun bestaan als eeneiige tweeling dat hun levens niet langer gelijk oplopen.

Deze wrange broederschap klinkt door op het door hen zelf geproduceerde nieuwe album Because of You. Net als voor hun vorige plaat There and Back gingen ze voor de opnames naar de WaveLab studio in de stad Tucson, Arizona (Calexico, Iron and Wine, Jayhawks). Waarom? “Hier zijn de best klinkende albums uit onze platenkast opgenomen.” Aldus de broers. Daar in het woestijngebied ondergingen ze een muzikale metamorfose: Tangarine is niet langer een loepzuivere folkband. Hun muziek is grilliger en meeslepender geworden.

“Now I’m a memory in your head. I’m a moment of the past. A thought you can’t make sense of anymore” (uit het nummer Echoes)

De typische blood harmony in hun tweelingzang is gebleven, maar dit keer eisen de gitaren meer spreektijd op. Middenin de vertrouwd klinkende Tangarine-liedjes worden zijwegen ingeslagen. De harmonie wordt opengescheurd door scherpe gitaarpartijen en struinende afdwalingen over muzikaal rotsachtig terrein. Dit is de soundtrack van hun ontregelde broederschap.

Tangarine’s nieuwste plaat is de opvolger van het veelgeprezen album There and Back (2016), Move On (2014) en hun doorbraakalbum Seek & Sigh (2013). De band bestaat uit Rolf Verbaant (gitaar/pedal steel), David Corel (bas) en Robin Buijs (drums).

Shows:

16 september – Kleine Komedie – Amsterdam (theater première UITEEN) 19 september – De Oosterpoort – Groningen (album release show)

23 september – TivoliVredenburg – Utrecht (album release show)

Daarna theaterconcerten door het hele land.

 

Alle data: showcase.fm/tangarine