Specs Hildebrand

Specs Hildebrand

Specs Hildebrand, alias Theo van Scherpenzeel, mag je rustig het beste bewaarde muzikale geheim van Volendam noemen. Hij maakt al decennia lang ongepolijste countryrock en vulde daar tientallen albums mee, maar tot een echte doorbraak heeft dat nooit geleid.

Daar zit  Hildebrand trouwens zelf niet echt mee. Hij blijft gewoon doorgaan met platen maken en optreden. ,,Muziekmaken is het uitstellen van volwassen worden. Zo blijf ik altijd jong,’’  lacht de 63-jarige muzikant. En trouwens, hij hoeft ook niet van de muziek te bestaan. Want in het dagelijks leven is hij docent aan een scholengemeenschap in Volendam.

,,Het broeit nog steeds in mijn kop,’’ bekent Hildebrand. ,,Er komen nog altijd nieuwe liedjes bovenborrelen. Maar goed ook, ik wil voor mijn 65-ste nog een plaat maken.’’ De meeste albums in zijn carrière maakte de Volendammer samen met de twaalf jaar geleden overleden Telegraafjournalist Jip Golsteijn. Het duo was in de loop der jaren goed voor een aantal  country elpees dat gemeten naar wat er verder op dit gebied in Nederland werd gemaakt, ver boven de middelmaat uitstak. Dat kwam niet alleen door de sterke teksten, maar ook door het doorleefde en doorrookte stemgeluid van Hildebrand. Onbetwist hoogtepunt uit het oeuvre van Hildebrand is het duet Home met de ook allang naar de eeuwige jachtvelden vertrokken Frankie Miller.

Hildebrand kreeg een gitaar van zijn pa toen hij slaagde voor de toenmalige HBS en dat was het begin van een muzikale ontwikkeling die nog steeds niet tot staan is gekomen. ,,Toen ik die gitaar in handen nam, wist ik dat ik nooit een grote snarenfietser zou worden. Eigen liedjes zingen en spelen, dat was waar mijn hart vanaf het begin naar uitging.’’

Belangrijkste inspiratiebron voor de jonge Hildebrand waren onder andere the Flying Burrito Brothers. ,,Toen ik Guilded Palace Of Sin hoorde, wist ik: dit is mijn ding. Ook groepen als the Byrds en the Nitty Gritty Dirt Band spraken mij enorm aan.’’

De eerste band waarvan Hildebrand deel uit ging maken, was Jen Rog. De debuut single Develish Mary haalde meteen de tipparade. ,,Een echt countryplaatje,’’ herinnert Hildebrand zich. De groep liep echter al snel vast in z’n ontwikkeling, want het ontbrak de muzikanten aan een echte visie. De groep kon niet kiezen tussen country, pop en Nederlandstalig. Wat dat betreft kwam popjournalist Jip Golsteijn precies op tijd voorbij.