Motel Coyote: Frans van Deursen zet boeiende roadtrip op muziek

Motel Coyote: Frans van Deursen zet boeiende roadtrip op muziek

Frans Van Deursen is een man die zich het meest op z’n gemak voelt op een podium. Dat hoeft niet perse als zanger te zijn. Ook als acteur heeft hij een aardige naam opgebouwd. Zo schitterde hij in diverse televisieseries. In het wereldje van singer-songwriters vestigde hij al eens de aandacht op zich met Nederlandse vertalingen van liedjes van Tom Waits en met op muziek gezette gedichten van Leo Vroman.

Kortgeleden leverde Van Deursen onder de titel Motel Coyote zijn derde album af en dat is de muzikale weerslag van een trip die hij vijf jaar geleden door de Verenigde Staten maakte. In de teksten van de twaalf ingetogen liedjes weet de Nederlandse liedjessmid fraai te verwoorden hoe hij zijn ideaalbeeld van  het land van de Onbegrensde Mogelijkheden kilometer na kilometer onder zijn ogen ziet verkruimelen. Amerika is Amerika niet meer, constateert hij en dat doet hem hoorbaar pijn.

Het is de verdienste van Van Deursen dat hij als artiest in hart en nieren een bijzonder beeldend element aan de muziek weet toe te voegen en dit plaatproject is dan ook bijna een kant en klaar theaterstuk. En dat theaterstuk komt er ook. Het zou afgelopen najaar al van start gaan, maar is nu verplaatst naar 2022. Wat in het valt zit, verzuurt niet.

Naast de filmische eigen compositietjes telt het album ook een fraaie cover van Willin’ van Lowell George.

Harry de Jong