,Ik wilde met Have A Litte Faith In Me het vertrouwen terugwinnen’

,Ik wilde met Have A Litte Faith In Me het vertrouwen terugwinnen’

John Hiatt was vanaf zijn jeugd verslaafd aan drank en drugs. Maar op een dag zette hij een punt achter die destructieve levenswijze. Het eerste nummer dat hij volledig nuchter schreef, was Have A Little Faith In Me (1987). En dat is nu een evergreen.

 

,,Als je het verhaal achter Have A Little Faith In Me wilt begrijpen, moet je het leven wat ik tot dan toe leidde, in het juiste perspectief zien. Ik was tot die tijd verslaafd aan drank en drugs. Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste borrel en vanaf dat moment was ik verkocht. Ik denk dat ik de genen van mijn vader heb. Hij kon ook geen maat houden en was verslaafd  aan gokken. Toen ik elf werd, ging hij dood. Ik had op die leeftijd heel erg behoefte aan een vriend. Maar die was er niet. Daar moest ik mee leven. Als de muziek niet zo’n belangrijke rol in mijn leven had gespeeld, was ik allang dood geweest. Toen ik een jaar of dertig was, was ik zover heen dat ik niet meer high of dronken kon worden, hoeveel ik ook gebruikte. Dat was een ware hel, ik had het gevoel dat ik dood was. Maar aan de andere kant wilde ik dolgraag leven en daarom besloot ik van de ene op de andere dag te stoppen. Ik ben naar een ontwenningskliniek gegaan en kwam er herboren weer uit.’’

,,Het eerste liedje dat ik schreef nadat ik was afgekickt, was Have a Little Faith In Me. Een keerpunt in mijn leven. Maar begrijp me goed, ik schreef het niet op de dag nadat ik helemaal clean was geworden. Daar is een hele tijd overheen gegaan. Ik ben afgekickt op 6 augustus 1985. Die datum staat in mijn geheugen gegrift. Maar ik had vervolgens een hele tijd nodig om tot bezinning te komen. Want wat had ik in mijn leven niet allemaal aangericht. Ik had er een bende van gemaakt, om het maar zacht uit te drukken. Ik was gescheiden en zat zonder platencontract. Ik probeerde mijn leven   op orde te brengen en dat kostte me heel veel moeite. Ik wilde graag dat mensen weer vertrouwen in mij zouden hebben, ik had zoveel vrienden uit mijn naaste omgeving te kort gedaan.  Daarom schreef ik Have A Little Faith In Me. Zelf had ik op dat moment het gevoel dat ik helemaal niets had om in te geloven.’’

,,De dag dat we het nummer op gingen nemen in de studio van een kennis, ging er van alles mis. Het was net alsof de duivel ermee speelde. Niets verliep volgens plan. De opnameapparatuur werkte niet goed en als we een gedeelte van de band terug wilden horen, stond er niets op. Ook kregen we de drumloops nooit in het gareel en ook de andere instrumenten harmonieerden niet goed. Toen ik ’s avonds thuis kwam, had ik er geen goed gevoel over. Ik sliep die nacht heel onrustig en de volgende morgen hoorde ik dat mijn eerste vrouw zelfmoord had gepleegd. Toen wist ik zeker dat er geen zegen rustte op de manier waarop ik het liedje probeerde op te nemen. Alsof een stem van hogerhand zei: dit is fout John, hier moet je mee ophouden. En daarom heb ik de demo niet afgemaakt.’’

,,Maar ik wilde het liedje niet op de plank laten liggen, daar was het me toch iets te dierbaar voor. Ik voelde dat ik moest kiezen voor een simpeler aanpak en daarom besloot ik het helemaal alleen met een piano op te nemen. Nadat ik het laatste akkoord had aangeslagen, kwam er een heel speciaal gevoel over mij: Ik wist ik dat het goed was. Zo was dit liedje bedoeld en zo kon ik er vrede mee hebben.’’

Harry de Jong

Foto: New West Recrods/David McClister