Gerrit Breteler

Over Gerrit Breteler

Gerrit Breteler (1954, Enschede) verhuisde in 1967 naar Friesland en woont in Nes. In 1975 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldend Kunstonderwijs in Leeuwarden als beste student.

 

Als beeldend kunstenaar exposeerde Breteler sindsdien in Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Breteler ontwierp ook LP-hoezen; o.a. voor Irolt.

 

Als musicus is Breteler al lang actief. Hij zingt en speelt gitaar, fluit, viool en accordeon.

 

Breteler speelde in Haggis en was zanger in Kneppelfreed. Verder speelde hij samen met Ernst Langhout in Haggis en ook in The Hones. Verder stond hij als zanger, gitarist en toetsenist aan de wieg van Fling.

 

Tegenwoordig maakt Breteler poëtische Friestalige liederen die hij zelf zingt en begeleidt.

 

De in Nes wonende artiest vertaalde Moortje van de toneelschrijver G.A. Bredero. Het in het hedendaagse Friesland spelende blijspel werd in mei 2004 opgevoerd in Dokkum.

 

Samen met Jelke Koolstra schreef Breteler een Fries requiem dat in januari 2008 als Jorwert in Den Haag en als Opus exit in Leeuwarden werd uitgevoerd door Miranda van Kralingen, het vocaal ensemble Cantatrix en Breteler zelf, begeleid door het Nieuw Philharmonisch Orkest. In juni van dat jaar werd het requiem ook als openluchtspel Oer de seedyk in Peasens-Moddergat opgevoerd. Daar werkten bovendien de plaatselijke bevolking en Gezina van der Zwaag aan mee.
Samen met Fardau en Syb van der Ploeg zingt hij het lied Simmertreast. Breteler zingt soms ook in het Twents.

 

Door Harry de Jong

De nieuwe CD ‘Katarsis’.

13 maal gedachten en overwegingen over de wereld in het algemeen en Friesland in het bijzonder.

 

Een inspirerende chaos waar compassie en liefde nog niet uit weg te denken zijn. ‘Katarsis’ is de 2e cd van Gerrit Breteler, de opvolger van het succesvolle ‘Lit ús dêrom drinke’.

Discografie:

CD’s

  • “Lit us derom drinke” (Eigen uitgave, 2004)
  • “Katarsis” (2010)

 

CD’s samen met anderen:

  • “Eye of the cyclone” (Haggis, Van, 1992
  • “It bêste út de Fryske Top 100 fan Omrop Fryslân” (2006)
  • “Nothin’ niks-neat-niks” (Friese Pers boekerij / DRC Records DRC 132007, 2008)
  • “Cohen in het Fries”