Freek de Jonge brengt ode aan eeuwige jeugd

Freek de Jonge brengt ode aan eeuwige jeugd

‘Hoi met Freek. Ik heb een nieuw album gemaakt, kun je even komen luisteren?’ Vier jaar na het uitbrengen van zijn vorige album Zonde heeft Freek de Jonge dertien liedjes van anderen gekozen, vertaald en bewerkt, en de toepasselijke titel Koffers gegeven. Vandaag verschijnt de fantastische eerste single Blijf Bij Je Wijf, een vrije vertaling van Tammy Wynette’s Stand By Your Man, en het album is vanaf nu alvast beschikbaar als pre-order.

Freek’s muzikale bagage is verrassend en varieert van Chuck Berry tot Neil Diamond, en via Billy Holiday naar Townes van Zandt. ‘Veel collega’s hebben al eens geprobeerd om de favoriete nummers uit hun jeugd te coveren, maar het is onbegonnen werk om dat integer en natuurlijk te doen’ aldus De Jonge over Koffers. ‘De dertien liedjes op het nieuwe album zijn een soort hamerstuk en als op het nostalgische af’.

Net als op Zonde valt ook op Koffers de voortreffelijke muzikale begeleiding op. Aangestuurd door bassist Reyer Zwart werd het nieuwe album bij De Jonge thuis opgenomen met drummer Rowin Tettero, gitarist Jan van Bijnen en Maurits Fondse in de gelederen, met producer Frans Hagenaars achter de knoppen van de opname-apparatuur.

Op Koffers doet Freek de Jonge zijn rijke oeuvre niet te kort. Met covers van Chuck Berry’s Come On (de debuutsingle van The Rolling Stones in 1953), dat hij vertaalde als Kom Op, Hank Williams’ So Lonely I Could Cry, dat nu Wel Janken Zo Alleen heet, The Nashville Teens’ Tobacco Road die nu door de Schilderswijk loopt en Billy Holiday’s Strange Fruit dat indrukweekkend is vertaald naar Wonderlijk Fruit bewijst Freek de Jonge dat hij naast een van ’s lands meest toonaangevende theatermakers tevens een zeer begenadigd singer-songwriter is.

Vanaf 29 november tourt Freek de Jonge met zijn Koffers-tournee langs diverse theaters in Nederland. De tour start bij Beauforthuis in Austerlitz en eindigt met tien shows in DeLaMar Theater te Amsterdam.