Countrytalent Maurice van Hoek naar Kultuurfabriek Kooiaap

Countrytalent Maurice van Hoek naar Kultuurfabriek Kooiaap

,Ik kan steeds naar iets nieuws uitkijken’

Eén van de grootste talenten in ons land op het gebied van moderne country en Americana  is Maurice van Hoek uit Utrecht. Op zondagmiddag 7 april komt hij met zijn band voor een concert naar  Kultuurfabriek Kooiaap in Alde Leije.  Het concert begint om 16.00 uur.

Maurice: ,,Ik zie mezelf niet als een pure countrymuzikant. Ik heb bij wijze van spreken het spoor opgepakt bij de countryrock van de jaren zeventig. The Eagles, James Taylor en Poco waren grote inspiratiebronnen voor mij. Toen ik een jaar of 21 was, ontdekte ik  de muziek van mensen als Jason Isbell en Ryan Adams. Te gek, wat een mooie liedjes. Zelf muziek maken was voor mij toen nog puur hobbymatig. Ik wilde in eerste instantie een baan in de financiële richting. Net als mijn vader. Hij werkt op de financiële afdeling van de gemeente Amsterdam en was me altijd dingen aan het uitleggen over cijfertjes. Ik snapte het nooit en daarom vond ik het interessant.’’

Maurice studeerde een half jaar aan de commerciële academie. ,,Maar daar paste ik niet omdat ik alleen maar aan het zingen was. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar een muziekopleiding en vervolgens naar het conservatorium. Op die school was ik allemaal moeilijke dingen aan het proberen, maar ik kwam er al snel achter dat ik veel te technisch bezig was. Het gevoel was er niet. Ik kon er niet mee uit de voeten en daarom besloot ik drie maanden mijn studie te onderbreken en gewoon weg te gaan. Ik heb tegen mijn studiebegeleider gezegd dat ik alle lessen in zou halen als ik terugkwam. En dat is me gelukt.’’

In die drie maanden trok Maurice in zijn eentje dwars door Amerika en die trip inspireerde hem zo dat er zelfs een compleet album met eigen liedjes uitrolde. ,,Ik ben in Nashville begonnen en vervolgens heb ik zo’n beetje alle belangrijke muzieksteden aangedaan. New Orleans, Memphis, Austin, Chicago, noem maar op. Voor mij was dat een persoonlijke zoektocht en ik heb ervan geleerd om nog meer mezelf te zijn. Ik heb onderweg heel wat mensen ontmoet en verhalen gehoord. Toen ik thuis kwam heb ik een album opgenomen waarvan de liedjes allemaal over die reis gingen. Sinds die tijd schrijf ik alleen nog maar eigen nummers, dus wat dat betreft is die trip een keerpunt in mijn leven geworden.’’

Na het debuut Live Forevermore verscheen het album Travelling Man en ook die plaat kreeg louter positieve recensies in de vaderlandse pers. Inmiddels is Van Hoek alweer bezig met het schrijven van nieuwe liedjes. Want hij heeft als muzikant nu helemaal zijn draai gevonden. ,,Het leven is mooi zo,’’ vindt de muzikant. ,,Ik kan steeds naar iets nieuws uitkijken en teren op de dingen die ik heb meegemaakt.’’

Harry de Jong

Photo © Henk Bleeker