Big Bad Wolf Records tien jaar: ,Je moet hier niet zoeken, je moet kijken’

Big Bad Wolf Records tien jaar: ,Je moet hier niet zoeken, je moet kijken’

,,Je moet hier niet zoeken, je moet kijken. Want er is zoveel te zien.’’ Dat zei ooit een bezoeker van platenzaak Big Bad Wolf Records in Leeuwarden. Hij had gelijk. Wie de winkel van Tamme en Hinke Oosterhof aan het Noordvliet 227 binnenstapt, komt ogen en oren te kort om het duizelingwekkende aanbod in zich op te nemen.

Duizenden elpees, singles, cassettes, cd’s, video’s, boeken en muziekcuriosa verdringen zich om de aandacht van de bezoeker te vangen. Op de kleurrijke elpeehoezen in de schappen staat een glimlachende pianist Richard Clayderman broederlijk naast de stoere Lemmy van Motorhead en George Baker deelt dezelfde bak met Jerry Lee Lewis. En wat te denken van de elpee Folsom Prison Blues van Johnny Cash in de vorm van een legpuzzel? Boven de toonbank hangt de single Elected die Mr. Bean ooit opnam met Bruce Dickinson van Iron Maiden en aan de wand pronkt een curieus sjaaltje van ZZ Top.

Eldorado

Kortom, voor de oprechte muziekliefhebber is de winkel Big Bad Wolf Records een eldorado om urenlang te sneupen en de meest bijzondere platen op te duikelen. Maar wie aan het Noordvliet niet vindt wat hij zoekt, kan terecht op internet, want ook via de site Discogs verkopen Tamme en Hinke wereldwijd platen in alle soorten en maten. En ook daar zitten pareltjes tussen. Ten tijde van ons bezoek verwisselt net de vinylsingle Dock Of The Bay van Otis Redding van eigenaar.

,,Ach, vinyl is nooit weggeweest,’’ weet Tamme uit ervaring. ,,Het is de laatste tijd weer herontdekt door de jeugd, dat is alles.’’ De Leeuwarder weet waar hij over praat, want hij en zijn echtgenote drijven de winkel aan het Noordvliet op de kop af tien jaar. Tot 1998 woonde Tamme in Eastermar en had een bescheiden handel in cd’s en elpees vanuit zijn slaapkamer. Daarnaast werkte hij bij de ,stinkfabriek’ Rendac in Burgum. Een baan die hij dolgraag in zou wisselen voor die van fulltime platenhandelaar.

Kans 

Die kans kreeg hij toen hij aan het Noordvliet in de Friese hoofdstad een winkelpand annex woonhuis kon kopen. Tamme: ,,In 2007 zijn we samen met zoon en dochter en onze kat Knilles verhuisd van Eastermar naar het Noordvliet. Na een jaar van klussen en opruimen was de winkel op 11 april 2008 een feit.’’
,,Ja, we zijn begonnen in de crisis, maar het is altijd crescendo gegaan,’’ zegt Tamme terugkijkend op het afgelopen decennium. ,,In het hele land weten ze me inmiddels wel te vinden.’’ De Leeuwarder platenhandelaar is altijd met zijn tijd meegegaan en internet is dan ook een belangrijk verkoopkanaal voor hem geworden. ,,Ja, ongeveer 80 procent van mijn handel loopt op dit moment via internet,’’ schat Tamme. ,,Platenliefhebbers zijn altijd op zoek naar de gekste dingen. Laatst was er nog een Amerikaan die bij mij een plaat van de Nederlandstalige hardrockband Vandale uit Limburg kocht. Hij verzamelde elpees van hardrockbands uit de hele wereld die in hun eigen taal zingen.”

Beurzen

Tamme is op dit moment ook organisator van de platenbeurzen die in het voor- en najaar in zalencentrum Schaaf in Leeuwarden worden gehouden. ,,Die draaien de laatste jaren weer boven verwachting. Er komt gemiddeld een dikke vierhonderd bezoekers op af en die zijn van alle leeftijden, soms zie je zelfs complete gezinnen. Heel gezellig. Ja, je kunt rustig stellen dat de platenhandel nog lang niet dood is. Ik kan dus nog een hele tijd vooruit.’’
Kijk ook op: www.bigbadwolfrecords.nl

Tekst: Harry de Jong
Foto: Henk Bleeker

Photo © Henk Bleeker