Nieuw album AWKWARD i

Nieuw album AWKWARD i

Na vijf jaar heeft muzikant, componist en songwriter Djurre de Haan eindelijk een nieuwe AWKWARD i plaat op de plank liggen. KYD is een muzikaal huwelijk geworden tussen het sonore poparrangement en het speelse geluidsexperiment. Zijn fijnzinnige teksten banen grillig een weg tussen zelfspot, absurditeit en melancholie. Met de eerste single Milkshakes Funnelcakes, waarvoor regisseur Michiel ten Hoorn een fantastische videoclip regisseerde, gaf AWKWARD i een voorproefje op het nieuwe album.

De Haan vond het abstracte woord in een artikel van Vrij Nederland over gemeenschappen die zelfvoorzienend leven. Het verhaal ging over een moeder die het idee had om haar zoon, zodra hij oud genoeg was, zichzelf een naam te laten geven. Toen ze hem eindelijk vroeg, ‘hoe wil je heten?’, antwoordde hij simpelweg: ‘kid’.

De Haan wist toen meteen: zó gaat de volgende AWKWARD i plaat heten. KYD is een abstract woord dat tegelijkertijd superuniverseel klinkt. Het heeft iets willekeurigs en speels, maar je koppelt er een specifieke betekenis aan. Tot voorheen heeft De Haan als AWKWARD i altijd platen gemaakt die, thematisch en tekstueel gezien, tot in de fijnste details treden. KYD geeft zich gedeeltelijk over aan het incidentele en banale. Sommige dingen kun je niet tot in de puntjes controleren. Sommige dingen gebeuren gewoon.

De afgelopen jaren heeft Djurre de Haan aardig grip gekregen op zijn muzikale loopbaan. Naast twee albums als AWKWARD i ontpopte De Haan zich de afgelopen jaren als veelgevraagd componist voor film en theater. Hij ontwikkelde zich natuurlijkerwijs als een veelzijdig artiest in meerdere disciplines, met twee Gouden Kalf-nominaties als noemenswaardige wapenfeiten. KYD is een nieuwe stap in AWKWARD i’s rijke oeuvre en verschijnt op 9 februari 2018 via Excelsior Recordings.