Veel gastmuzikanten op albumreleaseshows ‘The Old World’ van Herman Brock Jr.

Veel gastmuzikanten op albumreleaseshows ‘The Old World’ van Herman Brock Jr.

‘Diversity’ eerste single van bluegrassplaat met eigen werk

Tijdens de drie albumreleaseshows naar aanleiding van het verschijnen van ‘The Old World’ van Herman Brock Jr., wordt de Terneuzenaar bijgestaan door een groot aantal aansprekende gastmuzikanten. Onder meer the Blue Grass Boogiemen en verschillende instrumentalisten met een achtergrond bij artiesten als Frédérique Spigt, Kaz Lux, Fay Lovsky en Douwe Bob’s Monroe zullen een of meer shows op het podium verschijnen. Herman Brock Sr., van wiens hand twee van de zestien nummers op het album zijn, is eveneens van de partij.

‘The Old World’ is het levenswerk van Herman Brock Jr. en zijn eerbetoon aan de groten uit de bluegrassgeschiedenis, zoals zijn vader het hem heeft bijgebracht. Naast de twee tracks van senior kent het album veertien nummers die door junior zijn geschreven, geheel in de geest van de pioniers. De eerste single van het album is ‘Diversity’, de bijbehorende videoclip is opgenomen in Terneuzen. De presentatieshows vinden plaats op 31 januari in Terneuzen (Porgy & Bess, aanvang 20.00 u, entree € 10,-), 1 februari in Antwerpen (Crossroads Café, aanvang 17.00 u, entree nog te bepalen) en 2 februari in Utrecht (de Parel van Zuilen, aanvang 20.00 u, entree € 10,-).

‘Diversity’

“There’s people black and white and red and yellow, some left, some right, some high or low you’ll see. We all should get along, even if we don’t agree. I like diversity.” Een frase uit de tekst van de single ‘Diversity’. Een persoonlijke overtuiging van Herman Brock Jr., maar in het licht van de recente maatschappelijke ontwikkelingen ook als een meer universele boodschap te interpreteren. De bijbehorende videoclip is opgenomen met medewerking van vrienden en bekenden, waaronder collega-muzikant en songschrijver Broeder Dieleman, maar ook willekeurige inwoners van Terneuzen leverden een bijdrage door in de clip te verschijnen. Bekijk de clip hier.

‘The Old World’
‘The Old World’ is een meerjarenproject geworden en voordat Brock eraan begon speelden schetsen van het plan al geruime tijd door zijn hoofd. “Ik had het idee om iets te doen met verhalen van vroeger uit de streek van waar ik ben opgegroeid. De titel ‘The Old World’ gaat over iemand die zijn heil gaat zoeken in Amerika. Mijn opa en mijn vader vertelden vroeger dat in de jaren ’20 veel mensen uit Zeeland met de boot naar Amerika gingen om een beter leven te vinden. En dan vertelde mijn opa dat er mensen terug kwamen met pakken geld. Ze hadden keihard moeten werken, maar ze hadden wel een beter leven dan ze hier hadden achtergelaten. Dat intrigeerde mij als klein mannetje al.” Verschillende nummers op het album zijn tekstueel op dit thema gebaseerd, Weer andere teksten zijn meer persoonlijk of gaan over Zeeuwse legendes, zoals het nummer ‘Flyin’ Dutchman’s Curse’, dat verhaalt over Willem van der Decken alias de Vliegende Hollander, die volgens de overleveringen in Terneuzen zou hebben gewoond.

Muzikale bijdragen zijn te horen van the Blue Grass Boogiemen, Joost van Es, Janos Koolen, Jeroen Schmohl, Herman Brock Sr, The Brockettes, The Blue Grass Bunch, Laurens Joensen en vele andere groten uit de top van de Nederlandse bluegrass-scene. Het artwork bestaat uit klassieke illustraties in een smaakvol ontwerp van de hand van Herman Brock Jr.

Klik hieronder voor:
‘The Old World’ website
‘The Old World’ op Spotify
‘The Old World’ op iTunes
The Old World’ op Deezer
‘The Old World’ bestellen via Sonic


Over Herman Brock Jr.

Herman Brock Jr. (Winterswijk, 18 September 1970) groeide op in Terneuzen en speelde als tiener al gitaar in de FFFF-band van zijn vader Herman Brock Sr. Zijn hoofdinstrumenten zijn zang en gitaar, en hij speelt daarnaast ook banjo, mandoline, contrabas en dulcimer. Brock Jr. richtte in 1999 samen met bassiste Lizz Sprangers de band Eurocasters op waarmee hij meerdere malen in Texas toerde. In 2003 nam hij zijn album ‘Straight Up!’ op in Palmer, Texas met muzikale bijdragen van o.a. Mike Morgan, Hash Brown en Holland K. Smith. Brock’s laatste elektrische’ album ‘Coco Loco’ werd in 2005 in Austin, Texas geproduceerd door Jesse Dayton, met bijdragen van topmuzikanten uit Austin zoals Redd Volkaert en Erik Hokkanen. Jesse heeft op zijn beurt weer songs van Brock Jr. opgenomen die regelmatig op Austins KVET radio te horen zijn.Brock richtte in 2006 samen met Lizz Sprangers en Geertje van den Berg de bluegrass- en old time-band Brock & The Brockettes (www.brockettes.com) op. Sinds 2009 speelt hij ook met zijn bluegrassband Brock’s Blue Grass Bunch (www.bluegrassbunch.com), waarmee hij in Kentucky heeft getoerd.