Yorick van Norden: ‘Een beetje verwarring scheppen, altijd leuk‘

Yorick van Norden: ‘Een beetje verwarring scheppen, altijd leuk‘

Het Guinness Book of World Records zal Yorick van Norden er niet mee halen, maar het nummer More Than Words heeft maar liefst 22 verschillende akkoorden.

Nu is dat voor Yorick geen doel op zich, maar hij mag zichzelf graag uitdagen. Het stoort ook niet. Het blijft een opgewekt liefdeslied in de beste Britse poptraditie. De nieuwe single is het eerste nummer van zijn tweede soloalbum dat in september van dit jaar uitkomt via Excelsior Recordings.

Een nummer schrijven met 22 akkoorden werd ingegeven door Yoricks hang naar constante vernieuwing. ‘Ik wil niet steeds hetzelfde doen, dat vind ik saai. Ik wil mezelf altijd blijven uitdagen.’ Die uitdagingen beperken zich niet tot de uitvoering, maar behelzen ook de vorm en inhoud van zijn composities.

Bij de eerste single van zijn vorige album, Gonna Try For The Sun, bestond de uitdaging bijvoorbeeld uit proberen een song te schrijven met zo min mogelijk akkoorden, zoals zijn grote voorbeeld Harry Nilsson in het nummer Coconut. ‘Het is me op de bridge na gelukt, om het bij twee akkoorden te houden,’ blikt Yorick tevreden terug. Bij wellicht het meest poppy nummer van de nieuwe plaat, More Than Words – niet te verwarren met die rockballad uit de nineties – bestond de uitdaging juist uit het tegenovergestelde: zoveel mogelijk akkoorden. Met een grijns: ‘Ik heb het even nageteld. Het heeft exact 22 verschillende akkoorden. Dat past wel goed bij dat stuiterende gevoel van verliefdheid dat wordt bezongen.’ Dat die titel al vergeven was, vindt hij wel aardig. ‘Een beetje verwarring scheppen, altijd leuk.‘

Yorick van Norden debuteerde in 2015 als soloartiest op Excelsior Recordings met zijn alom geprezen album Happy Hunting Ground en werd met single Stranglehold kort daarop uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. Na een geslaagde clubtour reisde de voormalige voorman van The Hype vervolgens samen met Anne Soldaat door het land met hun muziekvoorstelling Unsung Heroes.

Ook tourde hij veelvuldig door de Benelux als bandlid van Bent Van Looy (ex-Das Pop), speelde hij vijftig shows op de Parade met een uitvoering van Frank Sinatra’s Watertown, verzorgde hij de aftershow van Neil Young in de Ziggo Dome en trad hij op als muzikaal leider en zanger/gitarist bij twee uiterst succesvolle theatertours over The Beach Boys en The Summer of Love in samenwerking met Leo Blokhuis.

Verder schuift Yorick regelmatig aan als popmuziekkenner bij diverse radio- en televisieprogramma’s in de lage landen. In april 2018 verscheen het duo-album Unsung Heroes met Anne Soldaat en droeg Yorick een liedje bij aan het album Couperus in Transit en in september 2018 verschijnt zijn tweede soloalbum op Excelsior Recordings.

Live maakt Yorick zijn opwachting met Maarten Kooijman (Johan), Danny van Tiggele (Mister and Mississippi), Paul Bond (Dandelion) en Wouter Tol (Dandelion).