The Jaydees releasen eerste single van in september te verschijnen album ‘Dandelions’

The Jaydees releasen eerste single van in september te verschijnen album ‘Dandelions’

De Tilburgse alt.country-/americana-band The Jaydees heeft de opvolger van debuut ‘Work With What We’ve Got’ gereed. Het tweede album ‘Dandelions’ verschijnt op 14 september, de eerste single is getiteld ‘Dandelion’ – zonder s dus – en dat nummer is reeds digitaal beschikbaar.

Het is geschreven door Derrick van Schie, een van de twee frontmannen van The Jaydees. “Ik was aan het werk in het magazijn van Fabory in Tilburg. Ondanks het lawaai van de machines kwam de melodie van het refrein in me op. Ik ben vervolgens naar het toilet gegaan om de zanglijn met mijn mobiele telefoon vast te leggen. De tekst gaat over terugkeren naar wat je hebt om waardig samen oud te worden, als dat je gegeven is: ‘We’ll remain in our twilight taking measures to postpone that final beat, aiming to be gracious in defeat.’”, aldus Van Schie over het ontstaan en de inhoud van het nummer. De release van ‘Dandelions’ zal opgeluisterd worden met een speciale show ten behoeve van de presentatie, in de thuisstad van The Jaydees. Meer informatie hierover volgt op korte termijn.

The Jaydees is de band rondom frontmannen Joop van der Kuip en Derrick van Schie. Niet geheel toevallig is de naam van de band een combinatie van de initialen van beide heren. En ook in het schrijven van de nummers hebben Van Schie en Van der Kuip een (nagenoeg) evenredig aandeel. “Twee jaar geleden heb ik samen met een goede vriend een muziekreis gemaakt door de Deep South van Amerika en daarbij steden aangedaan als Atlanta, Asheville, Knoxville, Nashville, Memphis, Austin en New Orleans. Na die trip heb ik enkele nummers geschreven die op de plaat zijn beland. Ze weerspiegelen niet zozeer tekstueel die reis, maar wel wat betreft muzikaliteit en sfeer”, aldus Van der Kuip over de totstandkoming van een aantal songs.

De liedjes op ‘Dandelions’ bevatten dus – letterlijk – veel Amerikaanse invloeden, maar geluidsbepalende factoren van binnen de landsgrenzen zijn ook te benoemen, zoals studio Twang Wolf van Hans en Peter Hannemann waar het album is opgenomen. Meer specifiek de sfeer van het Groningse landhuis waar de studio zich bevindt, en de aanwezige apparatuur die is gebruikt: de liedjes zijn opgenomen op analoge tape, en op enkele overdubs na met de volledige band live ingespeeld.

Die band bestaat naast Van der Kuip (zang, akoestische gitaar) en Van Schie (zang, piano, akoestische gitaar) uit Maarten van Damme (akoestische gitaar, elektrische gitaar, pedal steel, mandoline, mondharmonica, synthesizer, percussie, zang), Ewen Vernal (bas, Fender Rhodes, zang) en Kees Swanenberg (drums). Muzikanten met veel ervaring – opgedaan bij artiesten als Stevie Ann (Stephanie Struijk), Fish, Ellen ten Damme en Wende – die met hun specifieke kwaliteiten een belangrijk stempel op het album hebben gedrukt.