Taneytown begeleidt Amerikaanse artiest in Berlijn

Taneytown begeleidt Amerikaanse artiest in Berlijn

GRONINGEN – De Noord-Nederlandse countryrock-band Taneytown is benaderd om de Amerikaanse artiest Mark Stuart te begeleiden tijdens een eenmalig optreden op een festival in Berlijn.

Mark Stuart, frontman van de Amerikaanse band ‘Bastard Sons Of Johnny Cash’, brengt in februari een bezoek aan de Country Music Meeting in Berlijn. Dit jaarlijks terugkerende festival staat bekend als de start van het muziekseizoen en is het moment waarop internationale artiesten zich presenteren aan Duitse boekers en organisatoren van festivals en evenementen.

Stuart en zijn band werden in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift ‘Rolling Stone’ omschreven als: ‘pure Americana heart and soul’. Bovendien kreeg hij persoonlijk toestemming van Johnny Cash om de naam ‘The Bastard Sons Of Johnny Cash’ te mogen dragen. Vervolgens werd hij uitgenodigd om in de toenmalige woning van Cash, in Hendersonville Tennessee, opnamen te maken. Legendarische artiesten als Merle Haggard en Willie Nelson raakten gecharmeerd van zijn muziek en hielpen hem bij de start van zijn muzikale carrière.

Voor zijn eenmalige optreden in Berlijn besloot Stuart zijn ‘Bastard Sons’ thuis te laten en een Europese band te zoeken om hem te begeleiden. “Stuart en wij hebben dezelfde Duitse tourmanager”, vertelt zanger en gitarist Edwin Jongedijk van Taneytown. “In Duitsland spelen we naast ons eigen materiaal ook een aantal covers, en toevallig ook een nummer van hem. Omdat we dus al bekend waren met zijn muziek was Taneytown voor onze gezamenlijke tourmanager de meest voor de hand liggende band om hem te begeleiden in Berlijn.”

De band moest wel even slikken toen ze het verzoek ontvingen. Jongedijk: “Een cover spelen is toch echt iets anders dan een artiest begeleiden. Wij spelen nooit nummers letterlijk na, maar maken er altijd ons eigen ding van. Nu blijven we iets dichter bij de originele versies, hoewel we er niet aan ontkomen dat we als Taneytown gaan klinken en niet als zijn eigen ‘Bastard Sons Of Johnny Cash’. Maar dat maakt zo’n samenwerking voor beide partijen juist bijzonder en spannend.” Mark Stuart heeft alle vertrouwen in de band. Hij stuurde Jongedijk een mailtje om te laten weten dat hij Taneytown op YouTube had bekeken, de band uitstekend vond klinken en ernaar uitzag om samen muziek te gaan maken in Berlijn.

Mark Stuart speelt, onder begeleiding van Taneytown, op vrijdag 6 februari 2015 op het hoofdpodium van de Country Music Meeting in Berlijn.