Mary Lee Family Band naar Kultuurfabriek Kooi-Aap. Op zondagmiddag 23 juli staat de Mary Lee Family Band op het podium van Kultuurfabriek Kooi-Aap aan de Leijester Hegedyk 27B in Alde Leie. Het optreden begint om 16.00 uur.

 

Stralend middelpunt van de groep is Mary Lee Saldanha. Ze is eigengereid en vrijgevochten en heeft een frisse kijk op oorspronkelijke countrymuziek. Ze is geboren en getogen in Brazilië, maar woont al jaren in Berlijn. Geen plaatsen waar je Amerikaanse countrymuziek met de paplepel krijgt ingegoten. En toch put de kleurrijke en uitbundig getatoeëerde zangeres voor de inspiratie van haar liedjes uit de nalatenschappen van Jimmie Rodgers en the Carter Family, artiesten die in de jaren twintig van de vorige eeuw voor de oerknal van countrymuziek zorgden.

 

Mary Lee wordt begeleid door haar echtgenoot Mauro Montezuma op drums, haar zoon Patrick Saldanha op contrabas en de uit Ierland afkomstige stervioliste Sorcha Thompson. Samen zorgen ze voor een aanstekelijke mix van authentieke country, punk, Ierse folk en rockabilly. Mary Lee is een rasechte entertainer die maar één ding wil: haar publiek vermaken. En of dat nou vijf of vijfhonderd mensen zijn, maakt haar niet uit. Muziek is haar passie en die passie wil ze delen met wie het maar wil horen.

 

In Brazilië maakte ze een jaar of vijftien geleden naam met haar toenmalige Sideburn Brothers, een band met wie ze niet alleen door haar thuisland toerde, maar ook de Europese podia aandeed. Die samenwerking resulteerde in 2012 in Meet Mary Lee, een plaat die haar de naam Loretta Lynn van Brazilië bezorgde. Het tweede album Fighting Demons uit 2016 is een persoonlijk document , waarin de zangeres en liedjesschrijfster openhartig vertelt over haar strijd met de demonen uit haar jeugd.

 

Omdat de markt voor de eigenzinnige countrymuziek van Mary Lee in Europa groter is dan in Brazilië, besloten de zangeres en haar echtgenoot te verhuizen naar Berlijn en sindsdien reizen ze samen met hun zoon als een als een echte zigeunerfamilie door de wereld om op te treden waar ze maar kunnen.