Agenda

Te verwachten:

COMING UP 4 FEBRUARI 16:00 – CORB LUND

Corb Lund (42) heeft zich de afgelopen jaren in zijn thuisland Canada ontwikkeld tot een aardige countryster. Maar de muzikant weet dan ook precies waar hij het over heeft in zijn cowboyliedjes, want hij is geboren en getogen in een familie van ranchers en zat al op de rug van een paard toen hij nog maar nauwelijks kon lopen. In zijn jonge jaren verdiende hij de kost als stierentemmer op rodeoshows en dat is natuurlijk de beste cv die een aankomend countryster zich maar kan wensen. Toch is Lund geen zanger die in de voetsporen treedt van zijn befaamde landgenoten Ian Tyson en Hank Snow. Daar is zijn aanpak net iets te ,punky’ voor. Geen wonder: voordat Lund zich stortte op country, speelde hij een aantal jaren in een punkrockband. Met zijn heldere bariton en muzikale aanpak lijkt hij veel meer op Jason Ringenberg, een man met een bijna identieke voorgeschiedenis en muzikale interesses..

PAST:

PAST 3 JULI – SLOW MOVIN’ OUTLAWS

Op zondagmiddag 3 juli treedt in Kultuurfabriek Kooiaap in Oude Leije Slow Movin’ Outlaws op. De groep brengt een eerbetoon aan de outlawbeweging binnen de countrymuziek in de jaren zeventig, één van de meest creatieve periodes die dit genre ooit heeft gekend en die Nashville destijds op z’n grondvesten deed schudden.

Verantwoordelijk voor dat vernieuwende geluid uit lang vervlogen dagen waren onder andere Waylon Jennings, Willie Nelson, David Allen Coe en Tompall Glaser. Hun baanbrekende liedjes worden nieuw leven ingeblazen door de Slow Movin’ Outlaws.

Creatief brein van de groep is Edwin Jongedijk, zanger en gitarist van de Groningse countryrockband Taneytown. Hij wordt terzijde gestaan door gitarist Joost Prinsen (Taneytown), pedal steelgitarist Marcel Gerritsen (Bertolf), bassist Ronald Jonker (Elske DeWall, Ana Popovich) en drummer Joop Vissering.

PAST: 21 November: Herman Brock JR.

Herman Brock Jr. is een bluegrassmuzikant die zijn sporen in de muziek ruimschoots verdiend heeft. Met het vorig jaar verschenen album The Old Wold leverde hij zijn levenswerk af. Hij heeft kosten noch moeite gespaard om er iets bijzonders van te maken. Begeleid door een schitterend vorm gegeven boekje heeft de uit Terneuzen afkomstige muzikant de link gelegd tussen Zeeland en Amerika. Brock zingt over de grond waarop hij groeide en over zijn dromen op een manier waarop menig Amerikaanse bluegrassmuzikant jaloers mag zijn. Zelfs de legende van de Vliegende Hollander brengt hij tot leven in onvervalste bluegrass klanken. Brock wordt daarbij geassisteerd door onder andere The Blue Grass Boogiemen en dat betekent dat hier op hoog niveau gemusiceerd wordt. De noten vliegen je soms in duizelingwekkend tempo om de oren, maar dat gaat nergens ten koste van de emotie. Toch mooi dat uitgerekend een Zeeuw moet bewijzen dat bluegrass nog lang geen doodgespeeld genre is.

Harry de Jong

PAST: 09 mei – JP Harris

In Amerika geldt de 31-jarige JP Harris op dit moment als de belangrijkste fakkeldrager van traditionele country. En terecht, want zijn tweede album Home Is Where The Hurt Is maakt na de eerste noten al duidelijk dat het hart van de bebaarde en getatoeëerde muzikant klopt voor de pure countryklanken uit het eind van de jaren vijftig en begin zestig van de vorige eeuw. De tijd dat Chet Atkins nog geen vaste voet aan de grond had in Nashville om als producer countrymuziek te laten devalueren tot een zoetgevooisd genre met zoemkoortjes en overdadige orkestraties. Harris schrijft countryliedjes in de stijl van Hank Williams, de vroege George Jones, Dave Dudley en Del Reeves. In zijn beschrijvingen van zware trucks die op 18 wielen over de asfaltwegen denderen en zwarte rookwolken uit hun verchroomde uitlaatpijpen naar de hemel braken, steekt hij laatstgenoemde artiesten zelfs naar de kroon. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met deze countryzanger.

PAST: 01 november – Sam Baker

Expected: Mary Gauthier

Met Trouble And Love heeft de Amerikaanse zangeres en liedjesschrijfster Mary Gauthier een album gemaakt dat haar werk van de afgelopen jaren moeiteloos overklast. Sinds Filth And Fire uit 2002 heeft ze niet meer zo hartverscheurend persoonlijk geklonken. Deze acht liedjes komen uit de diepste diepten en donkerste hoeken van haar ziel, dat hoor je er direct aan af. Gauthier windt er geen doekjes om dat er opnieuw een verbroken relatie aan ten grondslag ligt. Een gelukkig liefdesleven lijkt niet weggelegd voor deze lesbische liedjessmid. En dat is mooi voor de muze, want als ze op dit moment een stabiele relatie had, had ze nooit zo’n mooie plaat als Trouble And Love kunnen maken. Medelijden hoef je met deze vrouwelijke Kris Kristofferson niet te hebben. Doordat ze overal ter wereld op een warm onthaal van har fans kan rekenen, voelt ze zich nooit alleen. Of zoals ze zelf zegt: ,,Er is altijd licht aan het eind van de tunnel.’’

Coming up: Tom Russell

Binnenkort meer informatie over deze artiest.