Nog geen twee maanden na hun oprichting in 2021 geeft Wasted Major hun eerste optreden in een stijf uitverkochte zaal in Knoxville, Tennessee.
Inmiddels staan de zes schoolvrienden uit Knoxville aan de vooravond van hun tweede Europese tournee. Dit is zo’n band die er vanuit gaat dat het publiek avond na avond zaal voor zaal veroverd moet worden. Daarbij lijken ze onstuitbaar. Moeiteloos kunnen ze putten uit een immens arsenaal aan covers uit alle hoeken en gaten van country, singer-songwriters, soul en roots muziek. Ondertussen bouwt het inmiddels vanuit Nashville opererende Wasted Major gestaag aan een eigen repertoire: een perfecte balans tussen kabaal en sentiment tussen gespierde rock en melodieuze country. In de personen van de gitaristen Tim Jones en Simon Heeran en bassist Richie Miller beschikken ze over maar liefst drie leadzangers, ieder met een eigen karakter en gezamenlijk verantwoordelijk voor een harmonie die de vroegere Eagles in herinnering roepen.
Voordat Wasted Major onvermijdelijk zal doorbreken naar de grote venues en arena’s, kunnen de bofkonten onder ons zeggen ze nog in Kooi-aap te hebben gezien
Een van de meest belovende jonge roots singer-songschrijvers van ons land woont in Harlingen, Friesland (niet te verwarren met het plaatsje Harlingen in het diepe zuiden van Texas) en hij heet Boaz Roelevink. Zeg maar gerust Boaz. Hij wordt geboren in Franeker en verhuist als kleuter met zijn familie naar Zuid-Afrika, waar hij het eerste muzikale licht ziet. Op zijn 13-de keert hij met het gezin terug naar Nederland, vestigt zich in Harlingen en bereikt vijf jaar later, in 2020, de finale van een SBS6 talentenshow. Daarop maakt hij kennis met meer ervaren muzikanten als John Verhoeven (beter bekend als Mercy John) en de Rotterdamse singer-songschrijver/producer Maurice van Hoek, die hem begeleiden in het schrijven van zijn eigen muziek. Het eerste resultaat heet Keep It Simple, een debuutplaat met Vlag en Wimpel. Zodra je bent bekomen van de verbazing hoe een prille twintiger kan beschikken over zo’n soulvolle en doorleefde stem, hoor je invloeden die reiken van zuidelijke soul tot de countrytraditie van de Texaanse barritons, verpakt in even persoonlijke als pakkende composities. ‘It’s so hard to keep it simple’, zingt hij, ‘but it’s easy to try’. En zo klinkt het ook. Op 16 december zijn Boaz en gitarist Maurice levend te bezichtigen in de ideale ambiance van Kultuurfabriek Kooiaap in Oude Leie. Deze aanstormende talenten weten waar Abraham de mostert haalt. Be there, or be square!
Singer-songwriter Edwin Jongedijk en countryzangeres Hilde Vos verzorgen op zondagmiddag 8 oktober vanaf 16.00 uur onder de naam History Of Country Duets een bijzonder concert in Kultuurfabriek Kooiaap aan de Leijester Hegedyk 27B in Alde Leije. Ze brengen met begeleiding van een voltallige band een selectie uit de meest hartverscheurende countryduetten van de afgelopen 50 jaar.
Mary Lee Family Band naar Kultuurfabriek Kooi-Aap. Op zondagmiddag 23 juli staat de Mary Lee Family Band op het podium van Kultuurfabriek Kooi-Aap aan de Leijester Hegedyk 27B in Alde Leie. Het optreden begint om 16.00 uur.
Stralend middelpunt van de groep is Mary Lee Saldanha. Ze is eigengereid en vrijgevochten en heeft een frisse kijk op oorspronkelijke countrymuziek. Ze is geboren en getogen in Brazilië, maar woont al jaren in Berlijn. Geen plaatsen waar je Amerikaanse countrymuziek met de paplepel krijgt ingegoten. En toch put de kleurrijke en uitbundig getatoeëerde zangeres voor de inspiratie van haar liedjes uit de nalatenschappen van Jimmie Rodgers en the Carter Family, artiesten die in de jaren twintig van de vorige eeuw voor de oerknal van countrymuziek zorgden.
Mary Lee wordt begeleid door haar echtgenoot Mauro Montezuma op drums, haar zoon Patrick Saldanha op contrabas en de uit Ierland afkomstige stervioliste Sorcha Thompson. Samen zorgen ze voor een aanstekelijke mix van authentieke country, punk, Ierse folk en rockabilly. Mary Lee is een rasechte entertainer die maar één ding wil: haar publiek vermaken. En of dat nou vijf of vijfhonderd mensen zijn, maakt haar niet uit. Muziek is haar passie en die passie wil ze delen met wie het maar wil horen.
In Brazilië maakte ze een jaar of vijftien geleden naam met haar toenmalige Sideburn Brothers, een band met wie ze niet alleen door haar thuisland toerde, maar ook de Europese podia aandeed. Die samenwerking resulteerde in 2012 in Meet Mary Lee, een plaat die haar de naam Loretta Lynn van Brazilië bezorgde. Het tweede album Fighting Demons uit 2016 is een persoonlijk document , waarin de zangeres en liedjesschrijfster openhartig vertelt over haar strijd met de demonen uit haar jeugd.
Omdat de markt voor de eigenzinnige countrymuziek van Mary Lee in Europa groter is dan in Brazilië, besloten de zangeres en haar echtgenoot te verhuizen naar Berlijn en sindsdien reizen ze samen met hun zoon als een als een echte zigeunerfamilie door de wereld om op te treden waar ze maar kunnen.
Timo de Jong maakt country- , folk en rock ‘n rollmuziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan zeshonderd keer op, waaronder twee keer Eurosonic Noorderslag en drie tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden. Zondag 18 september komt Timo met zijn band naar de Kultuurfabriek Kooi-aap voor een muzikale show Dit beloofd een memorabele middag te worden.
In het voorprogramma van Timo hebben we Murk Aukema kunnen strikken Murk Aukema is een singer/songwriter. De muzikant afkomstig uit Hemrik(Friesland) schrijft luisterliedjes met doordachte en diepe teksten over vrijheid, de strijd met het leven in de maatschappij, protest tegen het vernielen van de aarde en liefde tussen mensen zoals iedereen die kent. Als solo artiest probeert hij bij optredens met al zijn gevoel deze pop/folk liedjes bij andere mensen binnen te laten komen.
Bluesmuzikant Jack Bottleneck treedt op zondagmiddag 29 december om 16.00 uur op in Kultuurfabriek Kooiaap in Alde Leije. Hij neemt z’n eigen band mee. Kaarten kosten 15 euro.
Jack Bottleneck is rauw en authentiek en geeft aan deze woorden een volledig eigen invulling met z’n eigenzinnige mix van Blues, Bluegrass, Country, en Americana.
Opgegroeid in het Texas van Noord Europa, de Friese Wouden, waar men dwars, “oars as oars” en vrijgevochten is, krijgt hij al op jonge leeftijd vele muzikale stromingen mee die hij later terug laat komen in z’n karakteristieke rauwe stemgeluid en diepgaande gitaarspel.
Na een aantal donkere jaren worstelde hij zichzelf weer naar de bovenwereld om, met zijn inmiddels vaste muziek begeleider Johan Keus, zich te richten op een muzikale toekomst. En wat voor een.
Met een veelzijdige repertoire slaagt hij er telkens weer in het publiek te prikkelen, te verwonderen en te charmeren.
Jack Bottleneck zet je tijdens z’n concerten in een krakende leunstoel op een texaanse veranda, laat je meerijden in versleten koets door de woestijn en laat je smachten naar bier en whiskey.
Een van de grootste talenten in ons land op het gebied van moderne country en Americana is Maurice van Hoek. Op zondagmiddag 7 april om 16.00 uur komt hij met zijn band voor een concert naar Kultuurfabriek Kooiaap in Alde Leije.
Het muzikale jaar van de Kultuurfabriek Kooi-Aap wordt op de voorlaatste dag van 2018 afgesloten met een swingende Oudejaarsparty. Op zondagmiddag 30 december staat onvervalste Rock en ’n Roll uit de jaren ’60 tot ’80 centraal op het podium van de Kultuurfabriek kooi-aap in Oude Leije. Twee fantastische tribute-bands uit de regio spelen de grote hits van de Rolling Stones en Creedence Clearwater Revival. De Rolling Stones tribute wordt verzorgd door ‘The Hangouts’. De 5-koppige band maakt een ijzersterke indruk , reden voor de Kultuurfabriek om ook Oude Leije kennis te laten maken met The Hangouts. De hits van de legendarische band Creedence Clearwater Revival hoor je van ‘JakeDogs’ uit Sint Jacobiparochie en Berlikum. De CCR nummers knallen lekker van het podium en de zanger heeft een stem waar John Fogerty nu jaloers op zou zijn. Beide bands met hun wortels in het Bildt gaan helemaal voor dit feest. Het spelplezier straalt van deze heren af en dat doet een avond goed.
De entree is €14,00 inclusief 2 consumpties.
Zondagmiddag 9 september om 16.00 uur verzorgt Doug Atkins samen met zijn 5 man sterke band een concert in de Kultuurfabriek Kooi Aap. De entree is €15,00.
Corb Lund (42) heeft zich de afgelopen jaren in zijn thuisland Canada ontwikkeld tot een aardige countryster. Maar de muzikant weet dan ook precies waar hij het over heeft in zijn cowboyliedjes, want hij is geboren en getogen in een familie van ranchers en zat al op de rug van een paard toen hij nog maar nauwelijks kon lopen. In zijn jonge jaren verdiende hij de kost als stierentemmer op rodeoshows en dat is natuurlijk de beste cv die een aankomend countryster zich maar kan wensen. Toch is Lund geen zanger die in de voetsporen treedt van zijn befaamde landgenoten Ian Tyson en Hank Snow. Daar is zijn aanpak net iets te ,punky’ voor. Geen wonder: voordat Lund zich stortte op country, speelde hij een aantal jaren in een punkrockband. Met zijn heldere bariton en muzikale aanpak lijkt hij veel meer op Jason Ringenberg, een man met een bijna identieke voorgeschiedenis en muzikale interesses..
Op zondagmiddag 3 juli treedt in Kultuurfabriek Kooiaap in Oude Leije Slow Movin’ Outlaws op. De groep brengt een eerbetoon aan de outlawbeweging binnen de countrymuziek in de jaren zeventig, één van de meest creatieve periodes die dit genre ooit heeft gekend en die Nashville destijds op z’n grondvesten deed schudden.
Verantwoordelijk voor dat vernieuwende geluid uit lang vervlogen dagen waren onder andere Waylon Jennings, Willie Nelson, David Allen Coe en Tompall Glaser. Hun baanbrekende liedjes worden nieuw leven ingeblazen door de Slow Movin’ Outlaws.
Creatief brein van de groep is Edwin Jongedijk, zanger en gitarist van de Groningse countryrockband Taneytown. Hij wordt terzijde gestaan door gitarist Joost Prinsen (Taneytown), pedal steelgitarist Marcel Gerritsen (Bertolf), bassist Ronald Jonker (Elske DeWall, Ana Popovich) en drummer Joop Vissering.
Herman Brock Jr. is een bluegrassmuzikant die zijn sporen in de muziek ruimschoots verdiend heeft. Met het vorig jaar verschenen album The Old Wold leverde hij zijn levenswerk af. Hij heeft kosten noch moeite gespaard om er iets bijzonders van te maken. Begeleid door een schitterend vorm gegeven boekje heeft de uit Terneuzen afkomstige muzikant de link gelegd tussen Zeeland en Amerika. Brock zingt over de grond waarop hij groeide en over zijn dromen op een manier waarop menig Amerikaanse bluegrassmuzikant jaloers mag zijn. Zelfs de legende van de Vliegende Hollander brengt hij tot leven in onvervalste bluegrass klanken. Brock wordt daarbij geassisteerd door onder andere The Blue Grass Boogiemen en dat betekent dat hier op hoog niveau gemusiceerd wordt. De noten vliegen je soms in duizelingwekkend tempo om de oren, maar dat gaat nergens ten koste van de emotie. Toch mooi dat uitgerekend een Zeeuw moet bewijzen dat bluegrass nog lang geen doodgespeeld genre is.
Harry de Jong
In Amerika geldt de 31-jarige JP Harris op dit moment als de belangrijkste fakkeldrager van traditionele country. En terecht, want zijn tweede album Home Is Where The Hurt Is maakt na de eerste noten al duidelijk dat het hart van de bebaarde en getatoeëerde muzikant klopt voor de pure countryklanken uit het eind van de jaren vijftig en begin zestig van de vorige eeuw. De tijd dat Chet Atkins nog geen vaste voet aan de grond had in Nashville om als producer countrymuziek te laten devalueren tot een zoetgevooisd genre met zoemkoortjes en overdadige orkestraties. Harris schrijft countryliedjes in de stijl van Hank Williams, de vroege George Jones, Dave Dudley en Del Reeves. In zijn beschrijvingen van zware trucks die op 18 wielen over de asfaltwegen denderen en zwarte rookwolken uit hun verchroomde uitlaatpijpen naar de hemel braken, steekt hij laatstgenoemde artiesten zelfs naar de kroon. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met deze countryzanger.
Met Trouble And Love heeft de Amerikaanse zangeres en liedjesschrijfster Mary Gauthier een album gemaakt dat haar werk van de afgelopen jaren moeiteloos overklast. Sinds Filth And Fire uit 2002 heeft ze niet meer zo hartverscheurend persoonlijk geklonken. Deze acht liedjes komen uit de diepste diepten en donkerste hoeken van haar ziel, dat hoor je er direct aan af. Gauthier windt er geen doekjes om dat er opnieuw een verbroken relatie aan ten grondslag ligt. Een gelukkig liefdesleven lijkt niet weggelegd voor deze lesbische liedjessmid. En dat is mooi voor de muze, want als ze op dit moment een stabiele relatie had, had ze nooit zo’n mooie plaat als Trouble And Love kunnen maken. Medelijden hoef je met deze vrouwelijke Kris Kristofferson niet te hebben. Doordat ze overal ter wereld op een warm onthaal van har fans kan rekenen, voelt ze zich nooit alleen. Of zoals ze zelf zegt: ,,Er is altijd licht aan het eind van de tunnel.’’
Binnenkort meer informatie over deze artiest.
Action star of stage and screen, Texas music legend, Johnny Falstaff resurrects the ghosts of honky tonk past and conjures the demons of early rock n roll to craft a unique style in the Ameripolitan genre.